Zdroj: http://www.slamenajurta.cz/index.php?a=clanky/hlineny-dum-a-jarda-dusek  •  Vydáno: 11.10.2009 21:02  •  Autor: Administrátor

Hliněný dům a Jarda Dušek

Hliněný dům a Jarda Dušek

Jaroslav Dušek v rámci experimentálního projektu staví v Jindřichovicích pod Smrkem hliněný dům dle metody SUPERADOBE pod vedením architektky Iliony Outram Khalili, která má s těmito stavbami 17ti-letou zkušenost. Jedná se o nízkorozpočtový, v zásadě hliněný, dům (respektive převládají přírodní materiály z okolí stavby). Záměrem projektu je vyzkoušet a aplikovat v Čechách možnost cenově dostupného bydlení ...

Hliněný dům a Jarda Dušek

Jaroslav Dušek v rámci experimentálního projektu staví v Jindřichovicích pod Smrkem hliněný dům dle metody SUPERADOBE pod vedením architektky Iliony Outram Khalili, která má s těmito stavbami 17ti-letou zkušenost. Jedná se o nízkorozpočtový, v zásadě hliněný, dům (respektive převládají přírodní materiály z okolí stavby). Záměrem projektu je vyzkoušet a aplikovat v Čechách možnost cenově dostupného bydlení pro jednotlivce i rodiny bez nutnosti zadlužit se až po uši. Tato alternativa se jeví jako velmi zajímavá a může do budoucna pomoci vyřešit otázku bydlení mnoha lidem. V Jindřichovicích pod Smrkem se rozhodl tohoto projektu zúčastnit a jednoduchý hliněný dům postavit I místní starosta Petr Pávek.

Architektka Iliona Outram Khalili byla na stavbě domu přítomna do 17. září a byla naprosto otevřená podělit se s námi o své zkušenosti v praxi a večer při svíčkách odpovídat na konkrétní technické otázky a témata spojená se stavbou SUPERADOBE. Jaroslav Dušek je na stavbě osobně aktivně přítomen skoro každý den, odpoledně jezdí účinkovat a v noci se vrací.

Vzhledem k tomu, že stavba byla započata v srpnu, podzim již přišel a zima se blíží, dovoluje  si Vás tímto Michal Kubasa z cestasrdce.cz pozvat k pomoci jedné krásné Bytosti (nebo oběma - Jaroslavu Duškovi a Petru Pávkovi) na stavbě tohoto ekologického domu a zároveň se něco nového naučit, aby mohla být stavba dokončena včas - původně předpokládané završení Díla je koncem září.

Pro ty z Vás, kteří rádi přidají ruku k dílu (půl dne, den, či vice dní - ať již muži nebo ženy - práce je různorodá), je tu kontakt na spoluorganizátora obou staveb:
Ondra, tel: 605302145
Oba budou moc rádi za jakoukoli pomoc.

Toto bylo anoncováno 11.9.2009
Michalem Kubasou www.cestasrdce.cz
na http://plus.humanitysteam.cz


ilustrační fotografie ADOBE staveb na jiných místech světa